ΕΘΝΟΣ 28-10-01
Α.ΔΕΛ.
Ο Βωμός του Ασφαλιστικού
ΚΑΙΡΟΣ ήταν να μπει και ο Στέφανος Μανίκας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού σχεδόν όλοι οι «λοχαγοί» κοντεύουν να γίνουν συνταγματάρχες και εκείνος ήταν εκτός.
Να δούμε, όμως, όχι μόνο που θα του δοθούν, αλλά κυρίως πόσες από αυτές θα ασκήσει στην πορεία.
Πάντως είναι απορίας άξιο πως δεν χωρούσε στο σχήμα ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, από τα εμπειρότερα και ικανότερα στελέχη του κόμματος.
Μήπως πλήρωσε τις θέσεις που είχε για το Ασφαλιστικό;
ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 28-10-01
Γκρίνια από τους βουλευτές που περίμεναν αλλά δεν είδαν υπουργείο
ΕΝΑ άλλο μεγάλο ζήτημα που προκαλεί συζητήσεις και προβληματισμούς είναι η κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το γεγονός ότι μπήκαν τόσοι πολλοί βουλευτές στην κυβέρνηση δεν εκτόνωσε τις αντιδράσεις. Κι αυτό γιατί πολλοί απ’ όσους μπήκαν στο κυβερνητικό σχήμα έχουν εκλεγεί για πρώτη φορά, αφήνοντας πίσω τους στα βουλευτικά έδρανα, βουλευτές που έχουν εκλεγεί πολλές φορές και ανέμεναν τη… μεγάλη ώρα.
Πολλοί ανήκουν βέβαια στο εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο, αφού οι σκληροί της εσωκομματικής αντιπολίτευσης το έχουν πάρει απόφαση και δεν είχαν καμία προσδοκία.
Για τον λόγο αυτό ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας κ. Στέφανο Μανίκα, ο οποίος μάλιστα κατέθεσε κάποιες ιδέες, ώστε να μην υπάρξει αντίδραση των βουλευτών στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Το σύνθημα είναι «οι βουλευτές στην πρώτη γραμμή». Μόνο που πρακτικά – και εξαιτίας του Κανονισμού- αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα.
Μπορεί ο κ. Σημίτης να έχει δώσει εντολές στους υπουργούς να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη προσοχή τους βουλευτές και να ακούν τα αιτήματα και τις αιτιάσεις τους, η καθημερινότητα έδειξε ότι οι εντολές ξεχνιόνται στο δρόμο.
Άλλωστε, μέχρι τώρα πολύ λίγες νομοθετικές πρωτοβουλίες συμπολιτευόμενων βουλευτών έχουν γίνει αποδεκτές από τους υπουργούς, αφού συνήθως η κυβέρνηση τις αντιμετωπίζει με καχυποψία.
Στο μεταξύ ο μεγάλος αριθμός υφυπουργών εμπερικλείει τον κίνδυνο οι υπουργοί να μην πηγαίνουν στη Βουλή, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο ή σε ήσσονος σημασίας νομοσχέδια, επιλέγοντας την εμφάνισή τους σε «δυνατές» κοινοβουλευτικές στιγμές το γεγονός αυτό στο παρελθόν έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη και μένει να δούμε τη στάση των κορυφαίων υπουργών.
Στο επίπεδο της παραγωγής έργου, πάντως τα οικονομικά θέματα θα είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, αφού ο Προϋπολογισμός του 2002 χρειάζεται αλλαγές, αφού τα νέα δεδομένα που δημιούργησε το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ καθιστούν τραγικά άμεση την αναγκαιότητα επικαιροποίησής του. Η επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων είναι ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο, με «αιχμή του δόρατος» την «Ολυμπιακή», όπου η εισήγηση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών πρέπει να γίνει στην κυβερνητική επιτροπή την επόμενη εβδομάδα.
Πάντως, o πρωθυπουργός ξεκινά το πρόγραμμά του με συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, τον νέο υφυπουργό Αθ. Αλευρά και τον γενικό γραμματέα Κ. Καρτάλη, προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο για τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Ολυμπιακής Προετοιμασίας, στην οποία προεδρεύει ο πρωθυπουργός.
Πάντως, εντός της εβδομάδας θα συναντηθεί με τους υπουργούς Ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλου και ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο με τη νέα σύνθεσή του. Στόχος της συνεδρίασης ο προγραμματισμός δράσης του οργάνου και ο προσδιορισμός της συνεδρίασης της νέας Κεντρικής Επιτροπής, που προέκυψε από το πρόσφατο συνέδριο.
ΝΕΑ 26/10/01
Γέφυρα στους βουλευτές
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΓΚΡΙΝΙΕΣ
Αν και έχει λήξει προ πολλού η επίσημε (θερινή) πυροσβεστική περίοδος, φαίνεται ότι προκειμένου για το ΠΑΣΟΚ- χρειάζεται ακόμα επιμήκυνση και επιφυλακή για την πρόληψη εσωκομματικών πυρκαγιών ως συνέπεια του πρόσφατου ανασχηματισμού.
Του Βασίλη Τζαννετάκου
Χειριστής της πυροσβεστικής μάνικας αναλαμβάνει ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Στ. Μανίκας, ο οποίος επιφορτίστηκε από τον Πρωθυπουργού να αποφορτίσει το μάλλον εμπρηστικό κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, πολλά μέλη της οποίας φαίνεται ότι αισθάνονται ότι αδικήθηκαν στη στελέχωση του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Η πρώτη φάση του κομματικού «σχεδίου Ξενοκράτης» προβλέπει συζητήσεις και ενημερώσεις των «ύποπτων» βουλευτών ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα μέχρι να αναλάβει ο ίδιος ο κ. Σημίτης, επαναλαμβάνοντας του κύκλους των ανά δεκάδες συναντήσεων με τους βουλευτές.
Το στίγμα των ανησυχιών του Μεγάρου Μαξίμου για «υπόγειες» διαδρομές στην Κοινοβουλευτική ομάδα δόθηκε ήδη από τον Πρωθυπουργό στην παρθενική συνεδρίαση του (νέου) Υπουργικού Συμβουλίου, όπου έγιναν συγκεκριμένες αναφορές για την αναβάθμιση του ρόλου των βουλευτών στη χάραξη και προώθηση του κυβερνητικού έργου. Και δόθηκαν οδηγίες στους υπουργούς να μην έχουν κλειστές πόρτες στους βουλευτές των τομέων ευθύνης τους.
Το κατά πόσο όμως οι (προληπτικές πυροσβεστικές επιχειρήσεις θα αποδώσουν θα φανεί στη Βουλή, στις συζητήσεις και ψηφοφορίες για τα πρώτα νομοσχέδια της (νέας) κυβέρνηση…
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 26-11-01
Προτάσεις για συντονισμό βουλευτών από Μανίκα
Προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό της κοινοβουλευτικής ομάδας και την αναβάθμιση του ρόλου των βουλευτών ζήτησε ο πρωθυπουργός από το νέο υπουργό Επικρατείας Στέφανο Μανίκα, τον οποίο δέχτηκε χθες.
Ο κ. Σημίτης δέχτηκε, επίσης τον τέως υφυπουργό Ηλία Ευθυμιόπουλο, ο οποίος δήλωσε αμέσως μετά ότι θα έχει «ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας» με τον πρωθυπουργό για θέματα του χώρου της Οικολογίας και της ευρύτερης Αριστεράς από όπου ο ίδιος προέρχεται. Η τέως υφυπουργός Υγείας Χριστίνα Σπυράκη, η οποία πήγε, επίσης στο μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι δεν αισθάνεται καμία πικρία που αποχώρησε και χαρακτήρισε «πολύ καλό» το νέο κυβερνητικό σχήμα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 26-10-01
Κ. Π. Παπαδιόχος
Ραντεβού με τους πικραμένους του ανασχηματισμού
Η αναμενόμενη έπειτα από κάθε ανασχηματισμό δυσφορία όσων δεν υπουργοποιήθηκαν, καθώς και των απομακρυθέντων υπουργών, επικρατεί αυτές τις ημέρες στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ
Ως πλέον δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι βουλευτές του «εκσυγχρονιστικού» μπλοκ που εργάστηκαν συστηματικά για την ευρεία επικράτηση του κ. Σημίτη στο πρόσφατο συνέδριο. Βουλευτές, όπως οι κ. Ακριβάκης, Τσερτικίδης, Διαμαντίδης, Γιαννακόπουλος, Σμυρλής και μια σειρά άλλοι, δημοσίως αποφεύγουν να αναφερθούν στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός τους «παρέκαμψε»στον ανασχηματισμό της περασμένης Τρίτης. Όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους δεν κρύβουν την πικρία τους για την επιλογή του. Ανάλογα συναισθήματα, όμως είναι λογικό να επικρατούν και μεταξύ πρώην υπουργών όπως οι κ. Λιάνης και Φούρας που ήλπιζαν ότι θα επανακάμψουν στην κυβέρνηση.
Το «άλλο ΠΑΣΟΚ»
Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί όμως και μεταξύ βουλευτών του «άλλου ΠΑΣΟΚ» που εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός με τις επιλογές του στο νέο κυβερνητικό σχήμα επιβεβαίωσε ότι δεν αξιολογεί τους βουλευτές με βάση τις ικανότητες που έχουν, αλλά με κριτήριο εάν «χειροκροτούν άκριτα» όλες τις επιλογές του κ. Σημίτη. Στην κατηγορία αυτή μπορούν να περιληφθούν βουλευτές όπως οι κ. Καστανίδης, Χρυσανθακόπουλος, Παπαθεμελής και Νόρα Κατσέλη.
Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί η αντίληψη ότι οι κραδασμοί των τελευταίων ημερών στην κοινοβουλευτική Ομάδα είναι οι αναμενόμενοι έπειτα από κάθε ανασχηματισμό. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να έχει προβλήματα στη Βουλή εκτός εάν κάνει η ίδια σημαντικά λάθη» Θετικά εξάλλου για τη λειτουργία της Κ.Ο. αναμένεται να λειτουργήσει και η ανάληψη της θέσης του υπουργού Επικρατείας κ. Στέφανου Μανίκα, που είναι χαμηλών τόνων και έχει άριστες σχέσεις με το σύνολο των βουλευτών. Ο κ. Μανίκας είχε χθες συνεργασία με τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη, στην οποία οριστικοποιήθηκε ότι θα λειτουργεί και ως «σύνδεσμος» της κυβέρνησης με το κόμμα.
.
ΒΗΜΑ 26-10-01
Σχέδιο αξιοποίησης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (για να μην γκρινιάζουν) απαιτεί ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης από τους υπουργούς του
Του Π. ΛΑΜΨΙΑ
Οι βουλευτές στην πρώτη γραμμή είναι το σύνθημα του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη, ο οποίος θέλει να ανατρέψει – για περισσότερους του ενός λόγους – τη σημερινή πραγματικότητα στον ρόλο της κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Μετά τις προχθεσινές παραινέσεις του προς τους υπουργούς να αξιοποιήσουν τους βουλευτές και να τους κάνουν συμμέτοχους στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτική, ο κ. Σημίτης χθες κάλεσε στο γραφείο του – στην πρώτη συνεργασία του μετά τον ανασχηματισμό – τον υπουργό Επικρατείας κ. Στ. Μανίκα για να του δώσει «οδηγίες προς ναυτιλλομένους». Σε αυτή τη συζήτηση ο κ. Σημίτης υπό το βάρος και των αντιδράσεων και ενοχλήσεων που είναι διάχυτες σε δεκάδες βουλευτές που δεν προτιμήθηκαν στον ανασχηματισμό κατέστησε σαφές ότι θέλει πράγματι να γίνει ουσιαστική η συμμετοχή των βουλευτών στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής.
Για το πώς ακριβώς θα αξιοποιηθούν στην πράξη οι βουλευτές ο κ. Σημίτης ζήτησε συγκεκριμένο σχέδιο – πρόταση από τον κ. Μανίκα εντός δεκαημέρου, ώστε να υλοποιηθεί η πολιτική του επιλογή αμέσως και να μη θεωρηθεί από τους βουλευτές ως μια κίνηση εκτόνωσης της έντασης που δημιουργούν οι πικρίες όσων μένουν εκτός κυβέρνησης. «Δεν θέλω εντυπώσεις, θέλω πραγματική αξιοποίηση των βουλευτών, διότι αυτοί είναι η φωνή της κυβέρνησης στην περιφέρεια και αυτοί μπορούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις στην κοινωνία για το έργο μας» φέρεται να είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σημίτης στον υπουργό Επικρατείας. Η κυβέρνηση, πάντως στην παρούσα φάση δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει και «τυχαίες» απουσίες βουλευτών στην ψήφιση νομοσχεδίων, καθώς το κλίμα παραμένει ακόμη βαρύ. Ωστόσο, τα δύσκολα έπονται, καθώς στην πραγματικότητα έχουν ήδη αρχίσει οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη βοήθεια των βουλευτών. Ειδικώς στην περιφέρεια, αν δεν κινητοποιηθούν τα γραφεία των βουλευτών, τότε ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ είναι από ανεπαρκής ως ανύπαρκτος σε πολλές περιοχές…
ΑΥΡΙΑΝΗ 30-10-01
Σειρά επαφών από Λαλιώτη
Στη Χαριλάου Τρικούπη μετατοπίζεται αυτήν την εβδομάδα το «πολιτικό» ενδιαφέρον καθώς ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης ξεκινά σειρά επαφών για την πορεία του κόμματος.
Σειρά επαφών με «ειδικό βάρος» έχει και ο υπουργός Επικρατείας Στέφανος Μανίκας κυρίως με τους «δυσαρεστημένους», τους βουλευτές που έμειναν εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος.
«Παραπονεμένες» εμφανίζονται η Κρήτη που έμεινε με έναν εκπρόσωπο, η Αχαΐα και ο Πειραιάς. Στην περίπτωση του Πειραιά πληροφορίες θέλουν η μη υπουργοποίηση του Παναγιώτη Φασούλα να οφείλεται στο γεγονός ότι προορίζεται από τον Πρωθυπουργό για να διεκδικήσει το δήμο της πόλης.
Ωστόσο ο Παναγιώτης Φασούλας δεν φαίνεται μέχρι τώρα διατεθιμένος να διεκδικήσει τη Δημαρχία στον Πειραιά.
Στις «γκρίνιες» που συνόδευσαν τον ανασχηματισμό μέσα στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΙ 100,4» το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Παντελής Οικονόμου.
Σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό ο κ. Οικονόμου τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Πολλοί γκρινιάζουν που δεν μπήκαν στην κυβέρνηση. Σας διαβεβαιώ ότι δεν πρόκείται ούτε να σωθεί ούτε να καταστραφεί η χώρα από οποιοδήποτε πρόσωπο που ήταν στην κυβέρνηση και δεν ήταν στην καινούργια ή αντιστρόφως. Ασχολούμεθα συνέχεια με το παρελθόν και με το μέλλον. Πρέπει να δούμε τι κάνουμε τώρα. Τα υπόλοιπα αποτελούν σχεδιασμούς στο κενό»
ΒΗΜΑ 3-11-01
Του Β. ΧΙΩΤΗ
Ο κ. Χ. Καστανίδης αναλαμβάνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος με χθεσινή απόφαση του Πρωθυπουργού
Άλλος ένας «λοχαγός» επιστρέφει στο…στρατόπεδο των εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ
Μια ακόμη εντυπωσιακή κίνηση έκανε χθες ο Πρωθυπουργός, κατά τη διαδικασία πλήρωσης των κενών που δημιούργησε στη Βουλή ο πρόσφατος ανασχηματισμός. Καλύπτοντας τις θέσεις των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων που έμειναν κενές μετά την είσοδο στην κυβέρνηση των κκ. Ρ. Σπυρόπουλου και Ι. Μαγκριώτη, ο κ. Κ. Σημίτης βρήκε την ευκαιρία να «επουλώσει τα τραύματα» που είχαν δημιουργηθεί στις σχέσεις του με ένα ακόμη στέλεχος του ΠΑΣΟΚ το οποίο ανήκε στην πρώην ομάδα των «λοχαγών» και τον τελευταίο καιρό τηρούσε αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική.
Ένας άλλος πρώην «λοχαγός» ο υπουργός Επικρατείας κ. Στ. Μανίκας, ανέλαβε τις δύο τελευταίες ημέρες τις διαβουλεύσεις με τον βουλευτή και στενό φίλο του και χθες το μεσημέρι, μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή επισφραγίστηκε η συμφωνία που θα ανακοινωθεί πιθανότατα τη Δευτέρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Χρ. Πρωτόπαπα.
Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες του «Βήματος», θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα στον Τύπο αλλά και στη Βουλή ότι πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για τη νέα Κοινοβουλευτική Σύνοδο αναλαμβάνει ο κ. Αλ. Ακριβάκης, ο οποίος διατηρεί το αξίωμά του και αναβαθμίζεται, με δεύτερο τον κ. Χ. Καστανίδη και τρίτο τον κ. Φ. Κωνσταντίνου, πρώην υφυπουργό Γεωργίας και στενό φίλο του υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου.
ΤΟ ΒΗΜΑ, 28-11-01
Του Β. ΧΙΩΤΗ
Οι Πικραμένοι του ΠΑΣΟΚ
Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ στην ιεραρχία των υπουργών, o Επικρατείας κ. Στ. Μανίκας, θα είναι ο πρώτος ο οποίος θα σηκώσει τα μανίκια και θα ριχτεί με τα μούτρα στη δουλειά από αύριο κιόλας, καθώς τα προβλήματα στο … χαρτοφυλάκιό του είναι τα πρώτα που κάνουν την εμφάνισή τους έπειτα από κάθε κυβερνητικό ανασχηματισμό! Βασικές αρμοδιότητες του κ. Μανίκα είναι ο έλεγχος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και ο συντονισμός των βουλευτών ώστε να είναι εγκαίρως παρόντες για να ψηφίσουν κάθε φορά που ζητείται ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Αυτό όμως δεν θα είναι καθόλου εύκολο τις επόμενες ημέρες, αφού η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αποτελείται τώρα από 48 υπουργούς και υφυπουργούς οι οποίοι θα προσέλθουν πρόθυμα στη Βουλή για να ψηφίσουν, αλλά και από 108 βουλευτές που δεν έχουν καμία όρεξη – τουλάχιστον πολλοί εξ αυτών – να υπερασπιστούν το έργο της κυβέρνησης η οποία πρόσφατα ανασχηματίστηκε και διογκώθηκε χωρίς να δοθεί και σε αυτούς η ευκαιρία να αποδείξουν τις ικανότητές τους. Υπό τις συνθήκες αυτές είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πόσο δύσκολο θα είναι τις πρώτες ημέρες για τους επιτελείς του ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώσουν τους βουλευτές της πλειοψηφίας στη Βουλή και να μη διαταραχθεί η ομαλή διεκπεραίωση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης. Και ο κ. Μανίκας προσπαθεί ήδη να μαλακώσει την πικρία κάποιων βουλευτών, ώστε να μη βρεθεί ενώπιον μιας νέας «λευκής απεργίας» στο Κοινοβούλιο ανάλογης με εκείνη που εκδηλώθηκε μετά τους ανασχηματισμούς του 1998 και 2000, με απροθυμία βουλευτών να προσέλθουν στις συνεδριάσεις.
Η ΝΙΚΗ 15-11-01
Πλήγμα στην κυβέρνηση
Του Π. ΣΤΑΜΑΤΟΥΚΟΥ
Σοβαρό πλήγμα δέχθηκε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση που στο επίμαχο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό είδε την επανεμφάνιση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και σε μικρό χρονικό διάστημα να διαλύεται η ευφορία του Συνεδρίου.
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος και άλλοι δέκα βουλευτές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ένα μόλις μήνα μετά το συνέδριο προκάλεσαν το πρώτο ρήγμα στην μετά το συνέδριο εικόνα της κυβέρνησης και φάνηκε να έστειλαν μήνυμα πως κινδυνεύει ακόμη και η δεδηλωμένη, αφού μείον αυτούς το ΠΑΣΟΚ πέφτει κάτω από τους 150 βουλευτές.
Πεδίο επανεμφάνισης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ήταν η ψηφοφορία που είχε ζητήσει η Νέα Δημοκρατία για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου. Τέσσερις βουλευτές, οι κύριοι Παπαθεμελής, Κρητικός, Σπυριούνης και Καψής ψήφισαν «παρών» ενώ οι Πάγκαλος, Παπούλιας, Βαλυράκης Γ. Αρσένης, Γ. Διαμαντίδης, Η. Παπαηλίας και Γ. Γικόνογλου απείχαν επιδεικτικά από την ψηφοφορία αν και ήταν παρόντες στη Βουλή.
Την ηθελημένη απουσία από την ψηφοφορία ακολούθησε η ομιλία του Θεόδωρου Πάγκαλου που μίλησε για το νομοσχέδιο σκληρότερα και από βουλευτή της αντιπολίτευσης αφού είπε ότι πρόκειται για νομοσχέδιο «ΑΤΤΙΛΑΣ» και των άλλων βουλευτών που έκαναν «φύλλο και φτερό» το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβανομένου του εισηγητή του κόμματος Θ. Κολιοπάνου που είχε αντιρρήσεις για όλα σχεδόν τα άρθρα εκτός από το ακροτελεύτιο.
Παρά τις αναφορές του υφυπουργού Απόστολου Φωτιάδη ότι δεν κάνει αλλαγές και το νομοσχέδιο προστατεύει την παραλία η κυβέρνηση έχει καταλάβει πως το νομοσχέδιο δεν περνάει. Τον υφυπουργό περίμεναν μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός Επικρατείας Στέφανος Μανίκας και ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σωκράτης Κοσμίδης που άφησαν να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν αλλαγές, όπως και ο αντιπρόεδρος Π. Σγουρίδης, όταν ήταν ακόμη στην έδρα…
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 2-11-01
«Αντάρτικο» πικραμένων στο κυβερνητικό έργο
Αρνούνται οι βουλευτές να αναλάβουν εισηγητές σε ευαίσθητα νομοσχέδια
Των Φ. ΚΑΛΛΙΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ – Ν. ΤΣΙΟΥΤΣΙΑ
«Αντάρτικο» φαίνεται να κήρυξαν στην κυβέρνηση οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, καθώς ο ένας μετά τον άλλον αρνούνται να είναι εισηγητές στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, και συγκεκριμένα του υπουργείου Οικονομικών, που φέρει τον τίτλο «Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις»! Την ίδια ώρα, «μαύρα σύννεφα» μαζεύονται, λίγες μόνον ημέρες μετά τον ανασχηματισμό, στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας με κυρίαρχο χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς των βουλευτών να είναι η αμφισβήτηση των αποφάσεων των ηγεσιών, με συνακόλουθο την απροθυμία συμμετοχής τους στα κοινοβουλευτικά δρώμενα….
Βαρύ το κλίμα
Αλλά και στο καφενείο και στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου το κλίμα είναι βαρύ για την κυβέρνηση, παρά τις προσπάθειες του νέου υπουργού Επικρατείας κ. Στ. Μανίκα. Το κύριο χαρακτηριστικό, αφού πλέον η προσωπική πικρία για τον ανασχηματισμό έχει υποχωρήσει, είναι η μαζική προσέλευση των βουλευτών, τα άπειρα «πηγαδάκια» με «συνωμοτικό» περιεχόμενο. Όλα αυτά εμφανώς κατατείνουν στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, με νέα μορφή, νέα πρόσωπα νέους εκφραστές…
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 4-11-01
εξ Αθηνών
ΓΕΦΥΡΕΣ αποκατάστασης της σχέσης του πρωθυπουργού με το Χάρη Καστανίδη στήνει ο νέος υπουργός Επικρατείας, Στέφανος Μανίκας, ο οποίος φαίνεται να έχει πάρει πολύ ζεστά το ρόλο του ως συντονιστή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τη σύνδεσή της με την κυβέρνηση.
Κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Σημίτη, λένε οι πληροφορίες πρότεινε στον κ. Καστανίδη και αυτός το αποδέχτηκε, να καταλάβει μια από τις κενές θέσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες προέκυψαν μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό.
ΕΘΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 25-11-01
ΠΑΣΟΚ
Βάζει χαμηλά τον πήχη στην πρωτεύουσα
Με «ψαλιδισμένες» φιλοδοξίες σχεδιάζει να κατέβει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές στον δήμο της Αθήνας, έχοντας ίσως για πρώτη φορά καθαρή άποψη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσει την εκλογή. Έτσι, διάφορα στελέχη εισηγούνται στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να επιδιώξει μια στρατηγική αξιοπρεπούς υποψηφιότητας καταγραφής των δυνάμεων, με ένα στέλεχος μεσαίας κλίμακας. Το σημείο αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού όσοι κάνουν τέτοια εισήγηση δεν επιθυμούν να δώσουν πόντους σε κάποιο από τα φιλόδοξα ηγετικά στελέχη που μπορούν μέσα από μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα να κερδίσουν πόντους και να γίνουν πιο δημοφιλή σε πανελλαδική κλίμακα. Η εκτίμηση είναι ότι με οποιονδήποτε αντίπαλο από τη Ν.Δ. το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ δύσκολο να επιτύχει κάτι περισσότερο από αυτό που πέτυχε ο Θ. Πάγκαλος στις εκλογές του 1994.
Φωτιά στο παρασκήνιο
Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται είναι οι βουλευτές της Α΄ Αθήνας Ν. Αλευράς και Φώφη Γεννηματά, η Μιλένα Αποστολάκη και ο υπουργός Επικρατείας Στέφανος Μανίκας. Ενδιαφέρον έχει δείξει στο παρελθόν και ο Σταύρος Μπένος, αν και μετά την υφυπουργοποίησή του δεν έχει ξαναθίξει δημόσια τουλάχιστον, το θέμα. Πάντως οι συζητήσεις κάποιων κινήθηκαν και σε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και βουλευτή της Α΄ Αθήνας, αν και δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση απ’ αυτού με τον ίδιο, που δεν έχει εκδηλώσει μέχρι τώρα τις διαθέσεις του.
Για την υπερνομαρχία Αττικής προωθείται ο πρώην βουλευτής και πρώην μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου Παντελής Οικονόμου με υποψήφιο για την νομαρχία τον Δημήτρη Σαράφογλου, ένα δίδυμο που στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι μπορεί να φέρει την εκλογική επιτυχία…
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
15-11-01
Άτακτη υποχώρηση κυβέρνησης στον ατελή νόμο περί αιγιαλού
Απεσύρθη υπό την απειλή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι θα τον καταψηφίσουν
Των Φ. ΚΑΛΛΙΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ – Ν. ΤΣΙΟΥΤΣΙΑ
«Ηχηρό μήνυμα» στην κυβέρνηση, ένα μόλις μήνα μετά τον ανασχηματισμό και την φαινομενική εσωκομματική ηρεμία, απέστειλε χθες από τη Βουλή προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ η αποκαλούμενη «εσωκομματική αντιπολίτευση», συνεπικουρούμενη από τον Θεόδωρο Πάγκαλο, κατά την επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου «αιγιαλός παραλία και άλλες διατάξεις». Την ίδια ώρα, στη μαραθώνια συνεδρίαση – ξεκίνησε το πρωί και έληξε στις 6 το απόγευμα – το επίμαχο νομοσχέδιο έγινε «φύλλο και φτερό», δικαιώνοντας απολύτως τη στάση και τους χειρισμούς της Νέας Δημοκρατίας, καθώς πέραν της αντιπολίτευσης – θεσμικής και εσωκομματικής – το αμφισβήτησαν ακόμη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Φλ. Κωνσταντίνου, ο εισηγητής κ. Θ. Κολλιοπάνος και όσοι έλαβαν τον λόγο!
Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Φωτιάδης ήλθε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς ήταν ο μόνος που υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο (με αναφορές στον Βολταίρο…) και είναι πλέον αναγκασμένος να δεχθεί σειρά αλλαγών στα άρθρα ώστε η κυβέρνηση να μην υποστεί «βαριά πολιτική ήττα». Την ανάγκη αλλαγών φαίνεται ότι επεσήμαναν στον κ. Φωτιάδη τόσο ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου κ. Σωκ. Κοσμίδης, με τον οποίον είχε συνομιλία αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, όσο και ο υπουργός επικρατείας κ. Στ. Μανίκας.
Ειδικότερα, όταν το πρωί διεξήχθη η εξ αναβολής ψηφοφορία για την αντισυνταγματικότητα, την οποία είχε υποβάλει η Ν.Δ. προχθές το βράδυ, δια του κ. Πρ. Παυλόπουλου και παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ την κέρδισε με ψήφους 129 έναντι 113, διεφάνησαν τα πρώτα προβλήματα. Κι αυτό διότι τέσσερις βουλευτές του κόμματος, οι κ. Π. Κρητικός, Στ. Παπαθεμελής, Κ. Σπυριούνης, Ι. Καψής ψήφισαν «παρών», ενώ και οι κ. Θ. Πάγκαλος, Γ. Αρσένης, Κ. Παπούλιας, Σ. Βαλυράκης, Ι. Διαμαντίδης, Μ. Γικόνογλου και Η. Παπαηλίας, αν και παρόντες στη Βουλή, δεν προσήλθαν στην αίθουσα να ψηφίσουν…
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
25-11-01
Πολλά ονόματα κι ένας ταύρος
Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΠΑ
Πίσω από την «πράσινη σιωπή» για τους υποψήφιους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ στις τρεις μεγάλες πόλεις, πολλά ονόματα ακούγονται:
- Για την Αθήνα, η Φώφη Γεννηματα, ο Ν. Αλευράς, η Μιλένα Αποστολάκη, ο Στ. Μανίκας, ο Π. Ευθυμίου.
- Για τη Θεσσαλονίκη, ο Σπ. Βούγιας, ο Θ. Λαζαρίδης, ο Κ. Μαμέλης, ο Κ. Παπαδόπουλος, η Χρύσα Αράπογλου, ο Μ. Μπαρμπουνάκης, ο Δ. Σαββόπουλος.
- Για τον Πειραιά, ο Π. Φασούλας, ο Μ. Μπετενιώτης, ο Ν. Μπίστης, ο Β. Τράπαλης.
Απαισιοδοξία
Στο ΠΑΣΟΚ ξέρουν ότι οι υποψηφιότητες αυτές – με εξαίρεση τις περιπτώσεις του Φασούλα στον Πειραιά και του Σαββόπουλου στη Θεσσαλονίκη – είναι υποψηφιότητες (αξιοπρεπούς ή οδυνηρής) ήττας. Αλλά και οι περισσότεροι από τους προαναφερθέντες δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να εκτεθούν. Έτσι, παρά την πλούσια ονοματολογία, επί της ουσίας το «σαφάρι» συνεχίζεται – κι όχι, με τη μεγαλύτερη αισιοδοξία.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
28-10-01
ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗ ΛΙΑΡΕΛΛΗ
Τα 5 «σκονάκια» του Κ. Σημίτη
Όταν ο Κ. Σημίτης πήρε το περίφημο μπλοκάκι του για να συμπληρώσει – με το δικό του γραφικό χαρακτήρα – τα ονόματα της νέας κυβέρνησης, δίπλα του είχε μερικούς παράξενους «συμβούλους»:
- Τη λίστα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (για να υπουργοποιηθούν μερικοί και να κατευναστεί η δυσαρέσκεια στην Κ.Ο. )
- Τον κατάλογο του εκσυγχρονιστικού ρεύματος (ώστε να τιμηθούν αυτοί που έφεραν την «καθαρή και δυνατή εντολή» του συνεδρίου).
- Ένα χάρτη της Ελλάδας (για να εκπροσωπηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες εκλογικές περιφέρειες).
- Και, βέβαια τις σημειώσεις του με κάποιους «μπελάδες» που ήθελε να αντιμετωπίσει (ασφαλιστικό, εκκλησία) και κάποια «σύμβολα» που ήθελε να υπηρετήσει (οικονομία και 2004) μέχρι τις εκλογές.
- Ξεκινώντας από τα «δύσκολα», σκέφτηκε ένα πρόσωπο που θα τοποθετούσε όχι απέναντι στην ιεραρχία, αλλά στους 3.000.000 πολίτες που υπέγραψαν υπέρ των ταυτοτήτων και (καλώς ή κακώς) φόρτισαν αρνητικά το Μιχ. Σταθόπουλο.
Έτσι έγινε η επιλογή του Φίλιππου Πετσάλνικου, η θητεία του οποίου στο υπουργείο Παιδείας οικοδόμησε άριστες σχέσεις με την ηγεσία της εκκλησίας. Ταυτοχρόνως, η διατήρηση του Π. Ευθυμίου στο υπουργείο Παιδείας (που αποτελούσε και σφοδρή επιθυμία του αρχιεπισκόπου) δημιουργούσε το πεδίο για σταδιακή εκτόνωση της κρίσης…
- Ο δεύτερος πονοκέφαλος ήταν η ανάγκη εκπροσώπησης της ελληνικής περιφέρειας. Αυτό «παντρεύτηκε» με την αξιοποίηση νέων προσώπων – κυρίως σε επίπεδο υφυπουργών : Από το Ηράκλειο μπήκε, λοιπόν στο χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού ο Γιάννης Κουράκης, είσοδος η οποία, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του Ν. Χριστοδουλάκη σε «τσάρο», δίνει μια απάντηση στην Κρήτη που παραπονείται επειδή «έχασε» το Δ. Αποστολάκη.
- Προς έκπληξε των πάντων δεν εκπροσωπείται στην κυβέρνηση η Αχαΐα όπως και η Θράκη, ενώ ενισχύθηκε η Αρκαδία, αφού και οι δύο τοπικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Δ. Ρέππας και Ροβ. Σπυρόπουλος) μετέχουν στην κυβέρνηση και μάλιστα στο ίδιο υπουργείο.
- Αναβαθμισμένη και η Θεσσαλονίκη με την υπουργοποίηση των Γ. Μαγκριώτη, Ν. Γκεδούλη και Σπ. Βούγια. «Κερδισμένα» και τα Ιωάννινα, αφού μετά το Β. Αργύρη, μετέχει στην κυβέρνηση και ο Β. Μαλέσιος. Στο ίδιο πλαίσιο και η Ηλεία, όπου μετά το Γ. Ζαφειρόπουλο ήλθε και ο Δ. Γεωργακόπουλος.
- Τέλος, βάρος έδωσε ο πρωθυπουργός και σε ορισμένες κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες (που δεν είχαν υπουργούς), όπως η Βοιωτία (με το Λ. Αποστολίδη), η Καβάλα (με τον Γ. Τσακλίδη), η Φθιώτιδα (με τοΛ. Παπαδήμα), η Μεσσηνία (με το Στ. Μπένο), η Κοζάνη (με το Λ. Λωτίδη), τα Γρεβενά (με το Λ. Τζιόλα) και η Χίος (με την Ε. Τσουρή).
Ισοπαλία για τη Λάρισα, αφού παρέμεινε ο Φ. Χατζημιχάλης, ενώ υπουργοποιήθηκε ο Ε. Νασιώκας (αποχώρησε ο Ν. Φαρμάκης), ενώ στη Μαγνησία έφυγαν οι δύο βουλευτές της (Λ. Τζανής και Αλ. Βούλγαρης), αλλά υπουργοποιήθηκε η Τρίτη, η Ροδούλα Ζήσης.
- Οι «λοχαγοί» (μια από τις παλαιότερες εσωκομματικές πολιτικές τάσεις στο ΠΑΣΟΚ) πήραν … βαθμό και έγιναν «ταγματάρχες», με πρώτο το Στέφανο Μανίκα, που έγινε υπουργός Επικρατείας.
Ο Δ. Ρέππας αναβαθμίστηκε επίσης εκλεγόμενος στο Ε.Γ. αλλά και αναλαμβάνοντας το κρίσιμο υπουργείο Εργασίας. Σε υπουργείο και ο Ευ. Μαλέσιος, ενώ ο Μιχ. Νεονάκης, που ηγήθηκε της πορείας προς το συνέδριο, εκλέχθηκε στο Ε.Γ.
- Είναι φανερό ότι ο Κ. Σημίτης θέλησε με τις επιλογές του να «ανταμείψει» όλα τα στελέχη των εκσυγχρονιστών και που του έδωσε το μεγάλο ποσοστό στο συνέδριο. Εκεί εντάσσεται η αναβάθμιση του Χρ. Πρωτόπαππα και η υπουργοποίηση του Ρ. Σπυρόπουλου και του Λ. Αποστολίδη.
- Σε σχέση με τις προτεραιότητες ο «τσάρος» Νικόλαος (Χριστοδουλάκης) σαφώς «δείχνει» το βάρος που θα εξακολουθήσει να έχει η οικονομία. Η τοποθέτηση όμως της τριανδρίας Δ. Ρέππα, Ρ. Σπυρόπουλου και Λ. Τζιόλα στο υπουργείο Εργασίας δεν αφήνει περιθώρια παρά να εκτιμηθεί και η σημασία του ασφαλιστικού και της απασχόλησης.
Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι αυτό το σχήμα μπορεί να προωθήσει την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και να αποφύγει ταυτοχρόνως «επικοινωνιακά» λάθη ή εσφαλμένες κινήσεις τακτικής του παρελθόντος.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 28-10-01
Η παντοκρατορία του πρωθυπουργού έχει το κόστος της
Ο απόλυτος τρόπος με τον οποίο ο κ. Σημίτης έκανε τις επιλογές του μεταθέτει την ευθύνη της όποιας δυσλειτουργίας προσωπικά στον ίδιο…
ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ
Χωρίς το παραμικρό άλλοθι θα δώσει εφ’ εφεξής τις εξετάσεις του προς την κοινωνία ο Κ. Σημίτης, αφού η κυβέρνηση σχηματίσθηκε αποκλειστικά και μόνο με βάση τα δικά του κριτήρια, γεγονός που σημαίνει ότι έχει αναλάβει ολόκληρη την ευθύνη για την απόδοσή της. Η επιλογή των υπουργών και υφυπουργών είναι βεβαίως, αρμοδιότητα του πρωθυπουργού, αλλά αυτήν τη φορά άσκησε το δικαίωμα του με τον πιο απόλυτο τρόπο. Από αυτήν την άποψη, υπερέβη και τις αρχηγικές επιδόσεις του Α. Παπανδρέου στις ημέρες της παντοδυναμίας του. Η διαβούλευση με τα κορυφαία στελέχη πριν λάβει τις αποφάσεις του είναι μία πρακτική που κατά κανόνα ακολουθήθηκε όχι μόνο από τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, αλλά μέχρι τώρα και από τον ίδιο.
Στην πραγματικότητα, ο τελευταίος, ανασχηματισμός ολοκληρώνει μια πορεία, η οποία άρχισε τον Ιανουάριο του 1996, όταν ο Κ. Σημίτης εξελέγη Πρωθυπουργός. Από τότε, κάθε φορά που σχημάτιζε κυβέρνηση έκανε και ένα βήμα προς τον αμφίπλευρο στόχο του: αφενός να περιθωριοποιήσει τους αμφισβητίες του και αφετέρου να προωθήσει στελέχη της ομάδας του στην κορυφή και της κυβέρνησης και του κόμματος. Από την άλλη όχθη, στη νέα κυβέρνηση συμμετέχει μόνο ο Α. Τσοχατζόπουλος και ο υφυπουργός του στο Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου. Ο υπουργός Αιγαίου Ν. Σηφουνάκης και οι νέοι υφυπουργοί Δ. Γεωργακόπουλος, Λ. Τζιόλας, Λ. Λωτίδης και Ι. Μαγκριώτης μπορεί να μην ανήκαν στην «εκσυγχρονιστική» πτέρυγα αλλά έχουν εδώ και καιρό εγκαταλείψει την όχθη της εσωκομματικής αμφισβήτησης. Ορισμένοι εξ αυτών πέρασαν στη ζώνη επιρροής του Γ. Παπανδρέου και κάποιοι άλλοι σ’ αυτή του Κ. Λαλιώτη…
Η άλλη όψη των αποκλεισμών, όμως, είναι η προαγωγή των ημετέρων. Παλαιότερα είχαν ανατεθεί χαρτοφυλάκια στους Δ. Ρέππα, Χρ. Βερελή, Μ. Χρυσοχοίδη, Π. Ευθυμίου, Γ. Πασχαλίδη, Τ. Γιαννίτση, Λ. Παπαδήμα κ.ά. Αυτήν τη φορά ήλθε η σειρά των Χρ. Πρωτόπαπα (Τύπου), Γ. Δρύ (Γεωργίας), Φ. Πετσάλνικου (Δικαιοσύνης) και Στ. Μανίκα (Επικρατείας). Πρόκειται για μία ομάδα στελεχών, τα οποία είχαν, βεβαίως, τη διαδρομή τους στο ΠΑΣΟΚ στην προ Σημίτη εποχή, αλλά οφείλουν σ’ αυτόν την προώθησή τους στα ανώτερα κλιμάκια. Αυτό ισχύει και για την κοινοτική επίτροπο Α. Διαμαντοπούλου και για τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου Μ. Νεονάκη και Μ .Αποστολάκη…